serije:

Zora dubrovačka

7/10 Romantika

Carton

korisnička ocjena: 7/10 (11 glasova)
komentara: 0

Naziv originala:

Zora dubrovačka


Godina proizvodnje: 2013

Opis serije

Zora dubrovačka

Velika se prašina digla na startu "Zore dubrovačke", nove serije Jelene Veljače: priča o ljubavi dvoje mladih u vrijeme Domovinskog rata je iziritirala Dubrovčane - neke zbog jezika, neke zbog, rekoše, nepoštivanja njihove žrtve.

Radnja priče je smještena u kasno ljeto 1991. godine u Dubrovniku čiji stanovnici još uvijek nisu svjesni onog što slijedi, a zraku se ipak osjeća napetost i strah od neizvjesnosti rata. Na procesiji Svetog Križa koja se obilježava blagoslovom brodova i paljenjem svijeća, glavni junak serije, mladi Maro Kesovija (Boris Ler) prvi put ugleda prelijepu Juditu Knego (Barbara Bilić) i ljubav je rođena.
Judita Knego je izuzetno lijepa, tiha i nježna djevojka koja ni ne može predočiti ljudsko zlo i ratne strahote koje će se uskoro sručiti nad njenim rodnim gradom. Juditina majka Maris Knego (Vanessa Radman), nasljednica je stare plemenitaške dubrovačke obitelji Menčetić. Udana je za Dživa Knega (Alen Liverić), markantnog i izuzetno sposobnog dubrovačkog poduzetnika za kojim uzdišu mnoge žene. U vili Menčetić s obitelji Knego žive još i kućna pomoćnica Magdalena (Jolanda Tudor) te njezina kći Jana (Ivana Horvat). Jana i Judita su najbolje prijateljice, međutim zavist koju Jana od malena osjeća prema svojoj bogatoj prijateljici pojačat će se kad se zaljube u istog muškarca.
Maro Kesovija je hrabar, ambiciozan i pošten momak. Živi s ocem i majkom (Dragan Despot i Ana Kvrgić) u malom mjestu Gruda u Konavlima gdje se dugo godina uspješno bave poljoprivredom. Preko svoje improvizirane radio stanice Maro pokušava ući u trag ljepotici koju je vidio na procesiji, no Janina glavna preokupacija postaje spriječiti susret Mara i Judite. Iz nepovoljne situacije Juditu spašava upravo Maro. Oni provode romantičnu noć na Srđu.
Jutro 1. listopada 1991. godine: u gradu Dubrovniku započeo je rat. Granatiranjem odašiljača na Srđu Dubrovnik je započeo svoju agoniju, a njegovi stanovnici borbu za život i slobodu...
Jelena Veljača proizvela je još jednu priču koja je izazvala kontroverzu: Dubrovčani ljutiti na govor koji nema veze s onim u Gradu, puni prigovora na prikazivanje Domovinskog rata, a nemalo bijesni i na anakrone pogreške poput prikazivanja proizvoda koji se početkom devedesetih nisu mogli naći, čak su na Facebooku pokrenuli grupu "Ukidanje serije 'Zora dubrovačka'".


TAGOVI: Dubrovnik  Domovinski rat  


Credit lista

Glume: Barbara Bilić, Boris Ler, Vanessa Radman, Alen Liverić, Dragan Despot, Ana Kvrgić
Producent: Jelena Veljača,Boris Pavelić
Produkcija: Nova TV
Autor: Jelena Veljača
Režija: Branko Ivanda


Sezone serije

  1. 1


Galerija

Komentari
Vezane vijesti

IZDVOJENE SERIJE

MEDIJI-PRIJEVOD d.o.o. Zagreb, Radnička cesta 50 • OIB 56519030192 • MB 1943740• Trgovački sud u Zagrebu Tt-05/4168-2
• MBS 080522602 •Tem.kapital: 20.000 kn uplaćen u cijelosti • Članovi Uprave: T.Pisk, S.Božić Ljubičić •
IBAN : HR0823600001101838940 Zagrebačka banka; HR7924840081103336291 RBA

1